2014. november 02., vasárnap 00:00

Busa

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

busaA busa (Hypophthalmichthys) a sugarasúszójú csontos halakon belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjának két külön nemébe tartozó halfajok elnevezése.

Eredeti élőhelye Kína, a Kárpát-medencében nem őshonos. A 60-as évektől végzett rendszeres telepítések miatt a magyarországi folyókban és néhol tavakban két faj, a pettyes busa és a fehér busa is gyakran előfordul. Természetes körülmények között azonban nálunk nem, vagy csak jelentéktelen mennyiségben szaporodik. A balatoni halászatban jelentős szerepe van (a fogás közel 20%-a busa), ezért ott mesterségesen szaporítják. A busa külső megjelenése rendkívül jellegzetes, nagy testű, feje testéhez képest nagy, széles, szemei az állcsúcs vonala alatt helyezkednek el. Szája felső állású, úszói jól fejlettek, farokúszója mélyen bemetszett. Speciális szivacsos szűrőkészülékével kiszűri a víz baktérium- és planktontartalmát.

Húsa szálkás, közepes minőségű. Orvosbiológiai kísérletek szerint húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják.

forrás:wikipédia

Megjelent: 59577 alkalommal

Legfrissebbek a szerzőtől: Pintácsi Szilárd

Tovább a kategóriában: « Ponty Tok »